Spárga

Kezdetben 7 hektár spárgaültetvényünk volt, de a nemes zöldség iránti szeretetünk Magyarország legnagyobb spárgatermelőjévé tett minket. 

A spárga iránti szeretetünknek és odaadásunknak köszönhetjük Európa szerte kialakult jó hírnevünket. A termelés, a feldolgozás és a csomagolás során ügyelünk a részletekre, amely a termékeken látható és főleg ízlelhető.

Egészséges

A spárga egy csodálatos zöldség, amelyet már évszázadok óta fogyasztanak az emberek szerte a világon, nemcsak az ízéért, hanem az egészségügyi előnyei miatt is.

A saját földjeinkről

A helyi termelés nagyobb bizalmat és átláthatóságot eredményez az élelmiszerek minőségét illetően.

Miért ajánlott spárgát fogyasztani?

  • Magas tápérték: A spárga alacsony kalóriatartalmú, de magas tápértékű zöldség. Tele van fontos vitaminokkal és ásványi anyagokkal, mint például A-, C-, E- és K-vitaminok, valamint folsav, vas, kálium és rost.

  • Antioxidánsokban gazdag: Az antioxidánsok segíthetnek megvédeni a sejteket a káros szabadgyökök ellen, így csökkenthetik a gyulladást és a betegségek kialakulásának kockázatát.

  • Folsav forrás: A spárga kiváló forrása a folsavnak, ami létfontosságú a terhes nők és a magzat számára. Segít megelőzni a születési rendellenességeket, és hozzájárul az egészséges sejtek és vörösvérsejtek képződéséhez.

  • Koleszterinszint csökkentése: A spárga rostokban gazdag, amelyek segíthetnek csökkenteni a koleszterinszintet és támogathatják a szív- és érrendszer egészségét.

  • Támogatja az emésztést: A rostok segíthetnek elősegíteni az emésztést és megelőzni a székrekedést. A spárga fogyasztása segíthet fenntartani az emésztőrendszer egészségét.

  • Vízhajtó hatású: A spárga természetes vízhajtó hatással bír, ami segíthet megszabadulni a felesleges folyadéktól és támogathatja a vesék egészségét.

  • Ízletes és sokoldalú: Nem utolsósorban, a spárga ízletes és sokoldalú zöldség, amelyet könnyen be lehet illeszteni bármely étrendbe. Lehet párolni, főzni, sütni, grillezni vagy akár frissen is fogyasztható.

Kedvenc receptjeink

Fehér spárga hollandi mártással és újburgonyával
Hozzávalók (4 adag):
  • fehér spárga
  • újburgonya
  • Hollandi mártás:
  • 1dl víz
  • 1 dl száraz fehérbor vagy 0.5 dl citromlé
  • 3-4 db babérlevél
  • 10 szem feketebors
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 250 g vaj
  • 3 tojás sárga
  • fehér bors

A vöröshagymát megpucoljuk, negyedeljük. A vizet, a bort, a fűszereket (babérlevél, fekete bors) és a vöröshagymát fazékba tesszük, kis lángon addig forraljuk amíg a folyadék mennyisége kb. a felére csökken. A redukciót hagyjuk kihűlni, majd leszűrjük.

A spárgát meghámozzuk, az alsó végéből 1cm-t levágunk. Az újburgonyát megtisztítjuk. A legkíméletesebb eljárás ha a zöldségeket gőzpárolóban készítjük el 20-35 perc alatt.

Ha erre nincs lehetőségünk, akkor a spárgát jénai tálba fektetjük. Sót, pici cukrot, vajat adunk hozzá, rátesszük a hőálló tál tetejét és óvatosan összerázzuk. Hideg sütőbe tesszük, 150 °C-on vastagságtól függően 35-50 percig pároljuk.

Az újburgonyát sós vízben készre főzzük. Fontos, hogy a spárga csak roppanós legyen, mert különben sokat veszít az élvezeti értékéből!

Mikor a zöldségek már majdnem megpuhultak elkészítjük a mártást. A vajat forráspontig hevítjük. A tojások sárgáját egy hőálló tálba tesszük, hozzáöntjük a redukciót és botmixerrel összekeverjük, majd folyamatos keverés mellett hozzáadagoljuk a forró vajat. Sóval, fehér borssal esetleg egy kis citromlével ízesítjük. A zöldségekkel együtt forrón tálaljuk.

Jó étvágyat!

Tipp: A kész burgonyát vajon pirítsuk meg, majd szórjuk meg friss, apróra vágott petrezselyemzölddel.

 

Imre bácsi spárgája

Tekerjen 1-3 szál hámozott fehér spárgát vékony bacon szalonnába. Tegye ezeket a „csomagokat” egy tepsibe. Fűszerezzen tejfölbe kevert sóval, borssal, amelyet egy ujjnyi vastagon a csomagokra kell kenni. A végén igény szerint szórja meg sajttal, majd a sütőbe helyezzük, míg a spárga „al dente” nem lesz. Remek!

Termékeink

Kérdése van?

Kollégáink várják hívását és szívesen állnak rendelkezésére.

+36 62 586-586

Cégünk 1993 óta működő vállalkozás Magyarország délalföldi régiójában, Budapesttől 150 km-re.  380 hektáron gazdálkodunk, melyen spárgát és paprikát termelünk, ezenfelül 15 több éve velünk dolgozó termelőtől naponta felvásároljuk a friss paprikát.

Menü

Elérhetőségeink

+36 62 586 586
info@vetterhungary.hu
H-6765 Csengele, Kiskunmajsai út 125.