
Spárga
Kezdetben 7 hektár spárgaültetvényünk volt, de a nemes zöldség iránti szeretetünk Magyarország legnagyobb spárgatermelőjévé tett minket.
A spárga iránti szeretetünknek és odaadásunknak köszönhetjük Európa szerte kialakult jó hírnevünket. A termelés, a feldolgozás és a csomagolás során ügyelünk a részletekre, amely a termékeken látható és főleg ízlelhető.

Egészséges

A saját földjeinkről
Miért ajánlott spárgát fogyasztani?
Magas tápérték: A spárga alacsony kalóriatartalmú, de magas tápértékű zöldség. Tele van fontos vitaminokkal és ásványi anyagokkal, mint például A-, C-, E- és K-vitaminok, valamint folsav, vas, kálium és rost.
Antioxidánsokban gazdag: Az antioxidánsok segíthetnek megvédeni a sejteket a káros szabadgyökök ellen, így csökkenthetik a gyulladást és a betegségek kialakulásának kockázatát.
Folsav forrás: A spárga kiváló forrása a folsavnak, ami létfontosságú a terhes nők és a magzat számára. Segít megelőzni a születési rendellenességeket, és hozzájárul az egészséges sejtek és vörösvérsejtek képződéséhez.
Koleszterinszint csökkentése: A spárga rostokban gazdag, amelyek segíthetnek csökkenteni a koleszterinszintet és támogathatják a szív- és érrendszer egészségét.
Támogatja az emésztést: A rostok segíthetnek elősegíteni az emésztést és megelőzni a székrekedést. A spárga fogyasztása segíthet fenntartani az emésztőrendszer egészségét.
Vízhajtó hatású: A spárga természetes vízhajtó hatással bír, ami segíthet megszabadulni a felesleges folyadéktól és támogathatja a vesék egészségét.
Ízletes és sokoldalú: Nem utolsósorban, a spárga ízletes és sokoldalú zöldség, amelyet könnyen be lehet illeszteni bármely étrendbe. Lehet párolni, főzni, sütni, grillezni vagy akár frissen is fogyasztható.
Kedvenc receptjeink
Fehér spárga hollandi mártással és újburgonyával
- fehér spárga
- újburgonya
- Hollandi mártás:
- 1dl víz
- 1 dl száraz fehérbor vagy 0.5 dl citromlé
- 3-4 db babérlevél
- 10 szem feketebors
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 250 g vaj
- 3 tojás sárga
- só
- fehér bors
A vöröshagymát megpucoljuk, negyedeljük. A vizet, a bort, a fűszereket (babérlevél, fekete bors) és a vöröshagymát fazékba tesszük, kis lángon addig forraljuk amíg a folyadék mennyisége kb. a felére csökken. A redukciót hagyjuk kihűlni, majd leszűrjük.
A spárgát meghámozzuk, az alsó végéből 1cm-t levágunk. Az újburgonyát megtisztítjuk. A legkíméletesebb eljárás ha a zöldségeket gőzpárolóban készítjük el 20-35 perc alatt.
Ha erre nincs lehetőségünk, akkor a spárgát jénai tálba fektetjük. Sót, pici cukrot, vajat adunk hozzá, rátesszük a hőálló tál tetejét és óvatosan összerázzuk. Hideg sütőbe tesszük, 150 °C-on vastagságtól függően 35-50 percig pároljuk.
Az újburgonyát sós vízben készre főzzük. Fontos, hogy a spárga csak roppanós legyen, mert különben sokat veszít az élvezeti értékéből!
Mikor a zöldségek már majdnem megpuhultak elkészítjük a mártást. A vajat forráspontig hevítjük. A tojások sárgáját egy hőálló tálba tesszük, hozzáöntjük a redukciót és botmixerrel összekeverjük, majd folyamatos keverés mellett hozzáadagoljuk a forró vajat. Sóval, fehér borssal esetleg egy kis citromlével ízesítjük. A zöldségekkel együtt forrón tálaljuk.
Jó étvágyat!
Tipp: A kész burgonyát vajon pirítsuk meg, majd szórjuk meg friss, apróra vágott petrezselyemzölddel.
Imre bácsi spárgája
Tekerjen 1-3 szál hámozott fehér spárgát vékony bacon szalonnába. Tegye ezeket a „csomagokat” egy tepsibe. Fűszerezzen tejfölbe kevert sóval, borssal, amelyet egy ujjnyi vastagon a csomagokra kell kenni. A végén igény szerint szórja meg sajttal, majd a sütőbe helyezzük, míg a spárga „al dente” nem lesz. Remek!
Kérdése van?
+36 62 586-586